دسته‌بندی نشده

انواع چوب و کاربرد آن‌ها

چوب یکی از پرکاربردترین مصالحی است که از دیرباز نقش برجسته ای در زندگی بشر داشته است. انواع چوب ها علاوه بر زیبایی که به محیط کار و زندگی ما می بخشند، مقاومت نسبتا بالایی نیز دارند. چوب در دنیا انواع مختلفی دارد و تنوع درختان با توجه به مناطق جغرافیایی آن در چوب ایجاد می شود. در این مقاله قصد داریم تا شما را با انواع چوب و کاربردهای آن آشنا کنیم. 

انواع چوب

با توجه به موقعیت جغرافیایی و آب و هوای شهرهای مختلف، در هر منطقه درختان مختلفی می رویند که ویژگی های خاص خود را دارند. معمولا چوب را به چوب نرم و سخت تقسیم می کنند. اگرچه من نمی توانم همه چوب های سخت را چوب های جامد و همه چوب های نرم را چوب های چکش خوار بنامم. این تقسیم بندی بیشتر بر اساس ویژگی های گیاه شناسی خاص درختان است. اما برای شناخت انواع چوب ضروری باید به برخی از این ویژگی ها توجه کرد.

چوب سخت

انواع چوب های سخت از درختانی با برگ های پهن و دانه های متراکم به دست می آیند. این درختان ترشحی هستند و دانه های آنها معمولا در داخل پوست تشکیل می شود. چوب های نرم اغلب در رنگ های تیره یافت می شوند و وزن و چگالی بالایی دارند. به طور کلی چوب های سخت به دلیل استحکام و مقاومت بالاتر باید قیمت بالاتری داشته باشند. 

چوب نرم

از درختان مخروطی چوب های نرم به دست می آیند. این درختان که جزو درختان سوزنی برگ هستند سریع رشد می کنند و همیشه سبز هستند. این بدان معنی است که تا زمانی که برگ های جدید رشد نکنند، برگ های قدیمی آنها نمی ریزند. انواع چوب نرم معمولی قیمت پایین تری دارند و در رنگ های روشن تری دیده می شوند. بعلاوه از نظر وزن عموما سبکتر بوده و مقاومت کمتری دارند 

انواع چوب سخت

اعتقاد بر این است که چوب سخت دارای بالاترین استحکام است. اگرچه این در برخی موارد صادق است، اما استثناهایی وجود دارد. انواع درختان چوب سخت در زیر ذکر شده است.

چوب ساج

این چوب که به چوب تیک نیز معروف است بسیار سنگین و بادوام است و بسیار پرطرفدار است. قهوه ای طلایی تا قهوه ای  مورد نظر راموجود دارند که در محبوب ترین انواع چوب های سخت یافت می شود. چوب ساج در برابر هوا و چسبندگی بسیار مقاوم بوده و پوسیده نمی شود. ساخت اسکلت های چوبی، کشتی سازی، صنایع ریز، ساخت قسمت های بیرونی و داخلی ساختمان ها مانند پنجره ها، پارتیشن ها و … از جمله موارد استفاده از چوب ساج است. 

چوب چنار

چوب چنار یکی از انواع چوب های بادوام است که رنگ های متنوعی دارد.این چوب یکی از چوب های نیمه سخت و سنگین است که می توان از آن وسایلی مانند میز و صندلی، درب اماکن متبرکه، دستگیره ابزار و … ساخت که این چوب از سفید روشن تا قهوه ای مایل به قرمز دیده می شود. ممکن است یک پوسته رنگی روی آن باشد. این چوب رنگ پذیری و جلا پذیری بالایی دارد و چسبندگی عالی دارد. 

 

چوب بالسا

چوب بالسا یکی از سبک ترین چوب های تجاری است. این چوب در رنگ های سفید تا زرد روشن و حتی قهوه ای روشن دیده می شود. علیرغم طبقه بندی آن به عنوان چوب سخت، بسیار نرم است و می توان آن را بسیار شکل داد. اگرچه کار با چوب بالسا آسان است، اما باید از ابزارهای بسیار تیز نجاری برای برش چوب استفاده کرد تا از خرد شدن یا شکافتن چوب جلوگیری شود. چوب بالسا کاربردهای زیادی دارد و می توان از آن برای ساخت وسایل ساده مانند مدل، تخته موج سواری، دیوارهای داخلی هواپیما و … استفاده کرد..

 

انواع چوب نرم

چوب های نرم یکی از منابع اصلی برای ساخت الوار و سایر اقلام چوبی موجود در اسکاندیناوی، روسیه و آمریکای شمالی هستند. در ادامه به معرفی مهم ترین انواع چوب نرم افزار می پردازیم 

چوب راش

 

چوب راش یکی از انواع چوب های نرم است که قیمت نسبتا مناسبی دارد. رنگ این چوب کرم مایل به قرمز با پوست روشن معمولی است. بافت چوب راش کاملاً همگن و دارای منافذ ریز است و به چوب نیمه سنگین تبدیل می شود. در صورتی که ناحیه مورد نظر تحت تاثیر حشرات یا قارچ ها باشد می توانید از چوب های مقاوم مانند چوب راش استفاده کنید. استفاده از این چوب در این مناطق توصیه نمی شود. زیرا به راحتی جذب و آسیب می بینند. چوب راش به طور کلی در کارخانه های روکش و تخته سه لا و تاسیسات تولید مبلمان استفاده می شود. 

  

چوب کاج بلسان

 

چوب کاج بالسان یکی از انواع چوب های خانواده کاج است که به آن چوب نراد نیز می گویند. این چوب در رنگ های سفید تا قهوه ای دیده می شود که رگه های صاف و ظریف آن زیبایی آن را دو چندان می کند. چوب کاج بلسان مقاومت کمی در برابر پوسیدگی دارد و معمولاً برای ساخت جعبه یا خمیر استفاده می شود. علاوه بر این صمغ این درخت به عنوان چسب شفاف برای استفاده در رنگ های روغنی مختلف نیز تهیه می شود. 

 

چوب صنوبر


درخت صنوبر که عموماً در هندوستان و منطقه غربی هیمالیا یافت می شود، چوبی بسیار سبک و نسبتاً نرم دارد. به این چوب، چوب تبریزی نیز می گویند، سفید تا کرم روشن است و رنگ های مشکی یا قهوه ای روی آن دیده می شود. این چوب روکش خوبی دارد و مجموعه ای متوسط دارد. البته نباید انتظار مقاومت و دوام بالایی از آن داشت. کار با صنوبر آسان است و می توان از آن برای ساخت جعبه، صندوق، صنایع کشاورزی، نجاری عمومی و همچنین کاغذ سازی و کبریت سازی استفاده کرد.

  

سخن پایانی

در این مقاله با مهم ترین انواع چوب و کاربرد آن آشنا شدیم. انواع چوب با توجه به نوع رشد درخت و شرایط آب و هوایی ویژگی های خاص خود را دارند. چنین ویژگی هایی هر یک از آنها را برای کاربرد خاصی مناسب است. بنابراین ویژگی های انواع چوب می تواند به شما در انتخاب چوب مورد نیاز کمک کند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *